nl. (over)

dr. Charl Landvreugd, kunstenaar, onderzoeker, educator,

groeide op in Rotterdam in een tijd waarin voor verschillende migranten gemeenschappen Nederland thuis werd. Als onderdeel van deze levendige ruimte, pleit hij voor lokale continentaal Europese concepten en taal die uit aan deze omgeving ontspruiten, en die de potentie in zich dragen om te spreken over gevoeligheden die specifiek zijn voor het gebied. Gebruikmakend van een breed scala aan artistieke disciplines past hij de resultaten van zijn onderzoek toe in het denken over burgerschap, erbij-horen, en hoe dit tot uiting komt in onder andere de beeldende kunst. Zijn opleiding heeft hij gevolgd aan Goldsmiths (BA, London), Columbia University (MA, New York) en de Royal College of Art (PhD, London).

Landvreugd is Hoofd Onderzoek en Curatorial Practice bij het Stedelijk museum in Amsterdam. Daarnaast is hij verbonden aan het Masters Institute of Visual Cultures AKV| St. Joost als Head of Research in Visual Arts & Post-Contemporary Practices. Hij is tevens een regelmatige externe tutor bij verschillende kunst academies.

Landvreugd is lid van de Raad van Toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Het Nationale Theater en zit in het bestuur van de Akademie van Kunsten (tevens lid). Daarnaast is Landvreugd lid van de aankoopcommissie van het Hartwig Collection Fund.

Hij was lid van de Commissie voor de Tekeningen (2015-2020) Amsterdam) en onder andere adviseur bij de Raad voor Cultuur (2017-2019), Amsterdams Fonds voor de Kunst (2014-2017) en voor verschillende projecten bij het CBK Zuid Oost (2010-2019).

Hij is een Fulbright alumni (2008-2010) en was fellow bij BAK (Basis voor Actuele Kunst (2018-2019), Utrecht), het Van Abbemuseum (Deviant Practice, 2017-2018) en de Tholenaar van Raalte van het Research Center for Material Culture (2015-2016). Zijn werk is gepubliceerd bij onder andere: Open Arts Journal (UK), Small Axe Magazine (USA),  ARC Magazine (St. Vincent & the Grenadines),  Stedelijk Museum Amsterdam (NL), CBK Rotterdam (NL) ,  Uprising Art (FR),  NRC Handelsblad (NL), De Ware Tijd (SR), KIT Publishers (NL),  Dominion of New York NY (USA),  KadE Amersfoort (NL),  De Unie Rotterdam (NL), TENT Rotterdam (NL), Volkskrant (NL), HYCIDE Magazine (USA), Metropolis M (NL), Antilliaans Dagblad (CW),  and NTR Kunststof (NL).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s